In de droomritmemethode® wordt er gewerkt met wakkertijden in plaats van vaste bedtijden. Hierdoor speel je in op de behoefte van je kindje.
Bij baby’s heb je dus nog geen vaste bedtijden. Dit ontstaat pas echt een stuk later als je kindje een voorspelbaarder ritme heeft en minder slaapjes doet op de dag.
Het idee achter de wakkertijden is dat kindjes maar een bepaalde tijd wakker kunnen zijn. Wanneer de wakkertijd voorbij is, is het ideale moment om lekker te kunnen slapen.
Het slaaphormoon is dan hoog en het wakkerhormoon laag. Ligt je kindje binnen het eind van de wakkertijd op bed? Dan krijgt hij de optimale kans om in slaap te vallen.
Leg je je kindje na de wakkertijd op bed dan is het wakkerhormoon weer gestegen en het slaaphormoon gedaald waardoor het moeilijker is om in slaap te vallen. Hierdoor kunnen kortere slaapjes ontstaan waarbij ook de slaapcyclus niet wordt afgemaakt.
Bij een consult kijk ik altijd naar de wakkertijden en de slaapjes. Aan de hand daarvan kijk ik of de dag klopt en maak ik een passend ritme.