Een bedtijdritueel is een terugkomende routine die elke keer hetzelfde is. Dit zorgt ervoor dat je kindje weet dat het tijd is om te gaan slapen. Hierdoor gaan de slaapradartjes alvast werken en zal je kindje makkelijker in slaap vallen. Hij weet immers wat er gaat komen.

Wat is nou een fijn bedtijdritueel?
Ieder kindje en iedere ouder is anders maar ik geef je een voorbeeld van een bedtijdritueel wat je op je eigen manier kan invullen. Voor een kleine baby is een ritueel van een voeding, knuffelen, slaapzakje aan, muziekje aan genoeg. Voor wat grotere kindjes kan het wat uitgebreider. Eerst lekker in bad of douchen, dan
(eventueel) melk drinken, tandjes poetsen, boekje lezen, even samen kroelen en dan slaapzakje aan, muziekje aan, knuffels welterusten zeggen en lekker slapen.
In de avond doe je het ritueel wat uitgebreider dan overdag voor een slaapje. Belangrijk is om dit consequent te doen en duidelijk te zijn. Eén verhaaltje is er ook echt eentje. Sommige kindjes vinden het fijn als ze op bed liggen dat je nog even in het kamertje of boven rommelt. Zo ben je toch in de buurt en voelen ze zich veilig. Dit kan je ook inbouwen in het bedtijdritueel, dat je altijd nog even een kwartiertje boven wat doet: opruimen, was opvouwen, enz..

Bij het maken van een slaapplan kijk ik ook naar het bedtijdritueel en help ik je dit op te bouwen als dit nodig is.

Vraag je je af welk consult je nodig hebt?

Neem dan vrijblijvend contact met me op en dan overleggen we even.